Tuesday

Bamboo Charcoal Insert


Bamboo Charcoal Insert

RM16.00/pc
SALE ENDS ON 30th of JUNE !
only at RM12.00

Bamboo inserts:
2 layer:  100% bamboo charcoal materials.
3 layers: 100% microfiber materials

Features:
 1. Super absorption, it is 5 times than normal material terry towel
 2. 3 layers, the size is 35x14cm; 
 3. It is easy to clear, washable, reusable, machine washable and fast to dry
 4. Antibacterial.

Benefits of Bamboo Charcoal:
  • Anti-bacterial and anti-fungal - Bamboo-charcoal retains the natural antibacterial and antifungal traits of natural bamboo. It is also a bacteriostatic material: it inhibits bacterial metabolism, and causes fewer allergic skin reaction than other fibers sterilized with antimicrobial agents.
  • De-odorizing - Bamboo-charcoal has a porous structure similar to that found in charcoal gas filters. Thus, it absorbs and decomposes benzene, phenol, methyl alcohol, and other harmful substances.
  • Breathable and dry - Bamboo-charcoal yarn has a cross-section filled with various micro-gaps and micro-holes, hence compared to other conventional fabric; it has better moisture absorption and ventilation. The products can absorb and disperse sweat fast, making them feel dry and comfortable. They also do not stick to skin on hot summer days. 
  • Thermal regulation - Due to the porous nature of bamboo charcoal, bamboo charcoal products not only feel dry during hot days, but they are also excellent insulators against the cold.
  • Absorption and emission of Far Infrared Energy - Bamboo-charcoal nano particles can absorb far infrared energy from the environment, and emit it to help cell activation, promotes blood circulation and general health in the long run.
  • Prevent static electricity buildup - As bamboo-charcoal nano particles are conductive, their presence in the fiber helps Eco-fabric prevent charge buildup. As a result, a wearer of bamboo charcoal products will not experience static shocks even in dry conditions.
  • Green - Using bamboo charcoal is not made with harmful chemicals, and so causes few if any allergic reactions.
  • Wash Durable - As the bamboo-charcoal nano particles are embedded in the fabric rather than simply coated on their surface, Bamboo charcoal product is washable without diminished effectiveness of the charcoal powder's special qualities, even after 50 washes.

30 comments:

idah said...

insert ni sesuai utk smua cd ka?..ni insert yg paling bagus?...

ummu humaira on April 10, 2011 at 11:54 AM said...

Insert ni sesuai utk semua jenis poket cd. Bergantung pada individu, sesetgh suka hemp, ade yg lebih prefer bamboo terry.. tapi insert ni bnyk kebaikan dan kelebihan..dan kita juga dpt pelbagaikan koleksi insert cd anak2.

eiyta on April 16, 2011 at 3:37 AM said...

kalo pakai ngan cover je leh tk? leh direct to baby skin tk?

ummu humaira on April 16, 2011 at 2:08 PM said...

ha'ah charcoal bamboo boleh kena direct to baby's skin, die bukan mcm microfiber. boleh sj pakai dengan diaper cover asalkan diaper cover tu ade tempat utk selit insert mcm diaper cover cluebebe :)

ardeefirsya on May 12, 2011 at 11:21 AM said...

sorry, nak tanya sikit. Akak ada special child. and dah umur 8 tahun. masih pakai diapers.memang dah try satu C Diaper. macam ok tapi a bit ketat lah. ada tak special request, nakkan size yg besar sikit. I think ramai parents yg macam akak ni having the same prob.

norbadrinabahadon on May 12, 2011 at 11:37 AM said...

I nak oder lg. mmg best pun. Utk anak i n anak member. I jd juruckp tak berbayar untuk little precious. tak dpt discount ke? sebab i dah try so member can count on me.....

ummu humaira on May 12, 2011 at 3:51 PM said...

Salam Badrina: Tanx 4 promoting, rasanye dah reply mail utk oder baru tu.. blh check mail.. Ekceli semua harga dah diskaun da, tapi return cust adela lagi sikit2.. blh cek mail ye.. Tqvm..

ummu humaira on May 12, 2011 at 3:56 PM said...

To Rosmawati: Utk special child 8 thn? kalau cd yang ade blh pakai tapi ketat, maknanye blh try Happy BUM besar sikit.. Boleh sampai 18 kg.. Atau ZigieZag Jumbo.. Akak xpostkan kat posting Zigie Zag tapi memang ade dalam stok in hand.. Blh mail kalau nak ye..

idah said...

slm..bamboo charcoal insert ni perlu guna skali dengan microfiber insert ka?...

ummu humaira on May 18, 2011 at 11:19 PM said...

wa'alaikumsalam idah,

bamboo charcoal tak perlu team up with microfiber sebb inside layers dh ade 3layers microfiber material.

Bamboo Charcoal inserts:
2 layers: 100% bamboo charcoal materials.
3 layers: 100% microfiber materials

Anonymous said...

yang ni tkde package deal ker kalo nk bli 5pcs?

Anonymous said...

bamboo charcoal insert ni ada tak discount price kalau nak beli 10pcs?

Zurina on June 11, 2011 at 3:47 PM said...

saya nak beli bamboo charcoal insert ni 10pcs.. ada discount tak?

ummu humaira on June 11, 2011 at 3:52 PM said...

Salam Zurina: Biasa memang beli banyak ade diskaun.. Bole isi order form atau mail ke ummu.humaira@yahoo.com ye.. Tanx..

Anonymous said...

salam kak, yg bamboo charcoal insert ni kne prewash 3 kali dlu gak ke mcm hemp?

ummu humaira on June 20, 2011 at 7:15 AM said...

W'salam, pre-wash macam biase 3 kali the best sebab utk tingkatkan serapan.. Kalau dah lama guna pun kena buat strip wash.. Once a while, it is important to strip wash your cloth diaper & inserts..

zunairah said...

Zu dAh try guna insert bamboo charcoal ni..mmg best..yg paling sy suka..cepat kering bila dibasuh dan serapan tinggi utk baby saya.Nak order lagilepas ni..seronok bila guna cd ni..rs lbh dkt dgn baby dan boleh monitor kesihatan baby base on poo baby..:)..tq kak ummu humaira..-zunairah

ummu humaira on June 25, 2011 at 4:01 AM said...

Dear Zunairah,

Thanks for the positive feedback. utk feedback positif akk bg diskaun RM2 utk pembelian seterusnye. Akk tumpang gembira utk zu jugak :)
Selamat Ber'cloth diaper'!

Anonymous said...

Hi there, salam salam...
I would like to know this is cloth diapers suitable to use at night? I have not tried any cloth diapers yet to my bb, after seeing this in Internet, i feel that the cloth diapers may be bulky and so if bb wearing the cloth diaper, bb cannot wear anymore pants? Another concern, if i buy 10 pcs of the insert, how much discount can you give. Thanks and regards, Yan

ummu humaira on September 18, 2011 at 11:43 AM said...

Salam Yan,

Thank you for your interest on our item :)

You mean is cloth diapers suitable at night?
Yes, of course. I have been using cloth diapers for more than 2 years especially during night time.

depends on how many/what type of insert u use, if u use single insert, it wont look bulky and can bewear with pants.

Please email me ummu.humaira@yahoo.com for quotation of 10pcs bamboo charcoal inserts.

Thank you and have a nice day :)

Anonymous said...

jika tuk mlm...memadai ke dengan pakai bamboo charcoal insert? atau perlu team up dgn microfiber

mawarni

didie on January 8, 2012 at 1:28 PM said...

Mawarni, rsenye ummu dah respon on this enquiry kt atas2,... Kalo dh gune charcoal bamboo insert tak yah team up lg dgn microfiber

noorazah salim said...

sya team up ngan microfiber...patutla tk basah. heran gk ngat baby tk weewee...hehheheee...1st time guna..tp okla insert ni basuh pn senang, cepat kering lak tu.

merpati putih on April 22, 2012 at 1:27 AM said...

as salam..ade lg x offer ni.. ;)

Ummi Ili on April 23, 2012 at 10:19 AM said...

wa'alaikumsalam, ye ade lagi..

Anonymous said...

salam,
saya baru nak try cd dan sy confuse whether nak choose ziezag pull up pants or coolababy pull up pants.my son 2 yrs old i nak pki cd sbb dia kulit dia cepat merah2 klu pki diaper pastu i blh ajar toilet training sekali..please advise me bout cd and its insert.tq

Anonymous said...

hi saya ada bli insert ni, kalo nak prewash guna tangan bagaimana?

Susannie said...

Hi Ummu Humaira, yg ni kalau nak 10 keping? ada tak?

Ummi Ili on August 9, 2012 at 3:51 PM said...

Hi susannie, ye ade stok utk 10pcs.

Anonymous said...

Hi,

May I know can this bamboo insert use with Bamboolite Cloth Diaper? May I know how much per piece now? By more will get cheaper?

Thank you.

 

TERMA & SYARAT Pembelian

Semua item yang dijual di Little Precious Garden adalah brand new dan ready stock kecuali dinyatakan sebaliknya.

Pesanan: Untuk pesanan, sila isi borang order form di sebelah atas kanan blog atau nyatakan
Nama Penuh:
Alamat:
No. Tel:
Detail Item:
(jenis item mommies minati, saiz, kuantiti)
dan hantarkan kepada ummu.humaira@yahoo.com

Harga: Semua harga tidak termasuk kos penghantaran kecuali dinyatakan.

Item: Penghantaran akan terus dibuat pada hari bekerja seterusnya setelah pembayaran disahkan serta stok order juga disahkan..

Kami memberi jaminan 100% kepuasan pelanggan bahawa barangan yang di hantar adalah bebas dari sebarang kerosakan semasa penghantaran barangan dibuat. Kami menerima pemulangan barangan dari pelanggan yang dihantar semula kepada kami 3 hari dari tarikh anda menerima barangan dan tertakluk kepada syarat-syarat berikut :

  • Kesilapan penghantaran barangan atau barangan rosak (bukan disebabkan oleh proses penghantaran pos) dan
  • Barangan dipulangkan kepada kami sebagaimana keadaan asal barangan tersebut

Kami akan memulangkan semula wang anda 100% beserta dengan kos menghantar balik (melalui pos) kepada kami jika terbukti kesilapan berpunca dari pihak kami dan memenuhi syarat-syarat diatas. Anda boleh memulangkan barangan tersebut ke alamat kami.

(Barangan yang tidak rosak dan tiada kesilapan semasa penghantaran adalah tidak boleh dipulangkan semula)


All sales are final. Goods sold are not exchangeable or refundable.

Item yang Rosak: Semua item telah diperiksa. Pihak Little Precious Garden tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan item selepas penghantaran dibuat. Thus, lost item is at buyer's risk.

Cloth Diaper, Breastpumps, Children's Wear@ Little Precious Garden Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino

/* widget */