Wednesday

Kelebihan Cloth Diapers


Kenapa pilih cloth diapers? Ada banyak sebab. Cloth diapers lebih lembut pada kulit bayi anda. Cloth diapers juga bebas daripada sebarang bahan kimia yang terkandung di dalam disposable diapers.

Lebih Selesa
Saya percaya keselesaan adalah sebab yang paling penting kenapa memilih cloth diapers. Cloth diapers diperbuat daripada jenis fabric yang berudara yang mampu memberi kelembutan kepada si manja anda. Cloth diapers tidak mempunyai plastik atau bahagian kertas yang boleh melukakan kulit bayi anda. Cloth diapers kini juga lebih cantik dipandang kerana terdapat dalam pelbagai jenis warna dan corak yang menarik. Adakah anda perasan apa yang disiarkan oleh jenama iklan disposable? Lapisan luaran “seperti-kain” – mereka juga tahu kain adalah yang paling selesa!

Menjimatkan
Menggunakan cloth diapers lebih menjimatkan dan menguntungkan berbanding lampin pakai buang. Walaupun untuk belian pertama memerlukan belanja yang tinggi, anda akan tetap dapat menjimatkan wang untuk jangka masa panjang kerana cloth diapers boleh bertahan beberapa tahun. Bukan saja bertahan lama tapi lebih kerap anda mencucinya, lebih tinggi daya serapan. Pastinya ini tak boleh berlaku pada lampin pakai buang, kan? Ok, katakan dengan menggunakan lampin pakai buang:

Bil hari

Harga seunit

Kuantiti

Harga

1

RM0.60

6

RM 3.60

365

RM0.60

365 x 6

RM 1, 314.00

3 tahun

RM0.60

3 x 365 x 6

RM 3, 942.00Sebagai tambahan, cloth diapers boleh disimpan untuk anak anda seterusnya ataupun dijual semula sebagai permulaan simpanan. JIMATKAN??!!

Sihat – tiada lagi ruam
Dengan cloth diapers ini si manja tidak mudah dijangkiti ruam. Ini kerana fabrik yg digunakan membenarkan pengaliran udara di dalam cloth diapers jadi si manja akan rasa lebih selesa dan segar. Tidak seperti lampin pakai buang yang menggunakan bahan terpakai seperti bahan kimia, kertas, dan plastik. Cloth diapers adalah pilihan yang lebih bersifat natural. Lagipula, anak anda akan cepat sedar perbezaan antara basah dan kering. Ini kerana cloth diapers kurang menyerap berbanding lampin pakai buang, bukan ke satu perkara yang baik?! Cloth diapers biasanya akan mula terasa basah selepas purata 4 jam selepas dipakai sedangkan lampin pakai buang menyembunyikan kebasahan. Takkan anda nak biarkan anak anda berendam dengan najis untuk masa yang lama. Oh tidak..!

Mesra Alam
Lampin pakai buang akan tinggalkan sisa buangan dan pencemaran bermula daripada pengeluar kepada pengguna. Dianggarkan secara puratanya 27 juta lampin pakai buang sampai ke tempat longgokan sampah di serata dunia setiap tahun, itu belum kira pembuangan dari hasil pengeluaran dan pemprosesan. Sehelai lampin pakai buang mengambil masa sehingga 500 tahun untuk mereput dengan sendirinya. Lampin pakai buang akan mencemarkan air dan menyebabkan penyakit apabila terkumpul dengan banyaknya di tempat longgokan sampah kerana adanya najis. Sedangkan jika menggunakan cloth diaper, semua najis akan dibuang ke tempat sepatutnya iaitu dalam mangkuk tandas. Lagipun, semua produk yang berasaskan kain jika sampai kepada penghujung jangka hayat boleh digunakan sebagai kain buruk dan akhirnya ia mudah terurai dan kembali pada tanah.

Mudah
Ramai ibu bapa yang fikir cloth diapers memerlukan banyak kerja. Sebenarnya tidak, lampin kain moden sangat mudah untuk digunakan semudah lampin pakai buang, begitu juga dengan penjagaan cloth diapers. Kebanyakan jenis cloth diapers mempunyai bahagian kaki dan pinggang yang bersifat elastic jadi ia berfungsi sama sahaja seperti lampin pakai buang.

Bertahan Lama seperti Lampin Pakai Buang
Cloth diapers boleh bertahan sama seperti lampin pakai buang biasa 3 hingga 4 jam. Malah kalau anda inginkan waktu yang lebih lama, anda boleh masukkan 2 insert dalam satu masa. Dengan ini cloth diapers boleh bertahan sehingga 7 hingga 8 jam. Amat sesuai untuk dipraktikkan pada waktu malam.

Lebih Banyak Sebab Kenapa Pilih Cloth Diapers
Jika anda masih ragu-ragu, lihat artikel ini untuk lebih banyak sebab kenapa pilih cloth diapers:
Cloth vs Disposable Diapers
Cloth Diapers vs Disposable Diapers

1 comments:

Toko Mainan Daupakidz on July 22, 2013 at 7:48 PM said...

SETUJU..Pakai clodi aja yuukk.. Mommy senang, si baby pun sehat (",)

 

TERMA & SYARAT Pembelian

Semua item yang dijual di Little Precious Garden adalah brand new dan ready stock kecuali dinyatakan sebaliknya.

Pesanan: Untuk pesanan, sila isi borang order form di sebelah atas kanan blog atau nyatakan
Nama Penuh:
Alamat:
No. Tel:
Detail Item:
(jenis item mommies minati, saiz, kuantiti)
dan hantarkan kepada ummu.humaira@yahoo.com

Harga: Semua harga tidak termasuk kos penghantaran kecuali dinyatakan.

Item: Penghantaran akan terus dibuat pada hari bekerja seterusnya setelah pembayaran disahkan serta stok order juga disahkan..

Kami memberi jaminan 100% kepuasan pelanggan bahawa barangan yang di hantar adalah bebas dari sebarang kerosakan semasa penghantaran barangan dibuat. Kami menerima pemulangan barangan dari pelanggan yang dihantar semula kepada kami 3 hari dari tarikh anda menerima barangan dan tertakluk kepada syarat-syarat berikut :

  • Kesilapan penghantaran barangan atau barangan rosak (bukan disebabkan oleh proses penghantaran pos) dan
  • Barangan dipulangkan kepada kami sebagaimana keadaan asal barangan tersebut

Kami akan memulangkan semula wang anda 100% beserta dengan kos menghantar balik (melalui pos) kepada kami jika terbukti kesilapan berpunca dari pihak kami dan memenuhi syarat-syarat diatas. Anda boleh memulangkan barangan tersebut ke alamat kami.

(Barangan yang tidak rosak dan tiada kesilapan semasa penghantaran adalah tidak boleh dipulangkan semula)


All sales are final. Goods sold are not exchangeable or refundable.

Item yang Rosak: Semua item telah diperiksa. Pihak Little Precious Garden tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan item selepas penghantaran dibuat. Thus, lost item is at buyer's risk.

Cloth Diaper, Breastpumps, Children's Wear@ Little Precious Garden Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino

/* widget */