Wednesday

Apa itu cloth diaper


Ada sesetengah antara anda yang telah sedia maklum tentang apa yang dimaksudkan dengan cloth diaper dan mungkin pernah terbaca artikel tentang cloth diaper. Tapi bagi yang pertama kali dengar tentang cloth diaper mungkin ternya-tanya apa tu cloth diaper?

Erm.. kain lampin putih tu ke atau another type of disposable diaper. Cloth diapering today is not what it used to be. Bila kebanyakan parents fikir tentang cloth diaper mesti ingat kain lampin 4 segi yang perlu dilipat dan dipin dan dibalut dengan seluar plastic diluarnya. Parents juga akan fikir bagaimana susah dan renyah masa nak cuci bila guna cloth diaper.

It seems as though many parents have missed the total evolution of the cloth diaper that has occurred over the past decade or so.
Pilihan terbaru dalam menggunakan material yang berteknologi tinggi telah menyebabkan ramai parents yang pertimbangkan semula adakah penggunaan disposable diaper adalah pilihan yang terbaik.

Fabric luaran cloth diaper diperbuat daripada fabric yang berkualiti tinggi. Fabric jenis ini lembut, tahan lasak, bersih dari segi rupa dan baunya, dan mudah untuk digunakan, dijaga dan dicuci. Fabric jenis ini dikenali sebagai PUL atau fabric polyurethane laminate yang dicipta untuk ketahanan di dalam mesin basuh dan pengering.

Bahagian dalaman cloth diaper bagi jenis yang berpoket dilengkapi dengan poket sebagai tempat untuk memasukkan insert yang diperbuat daripada jenis suede atau microfleece yang dapat menarik cecair jauh dari kulit bayi. Jadi apabila lampin ditanggalkan, anda dapat lihat kulit bayi masih dalam keadaan kering. Kain jenis ini juga kalis kotoran jadi najis bayi akan mudah tanggal.

Insert pula mempunyai tiga lapisan penyerapan yang diperbuat daripada kain serat mikro (microfiber) atau hemp jadi anda tidak perlu risau lagi dengan sebarang kebocoron kerana cloth diaper bukan saja memiliki dua tapi tiga lapisan serapan.

Untuk melekatkan lampin, ia didatangkan dengan butang katup (snap buttons) atau aplix (zap-on) yang lembut dan tidak mencalarkan kulit bayi. Jadi cloth diaper kini sangat mudah untuk digunakan semudah menggunakan disposable diaper.

Cloth diaper hari ini pastinya sangat comel dan menawan kerana ia didatangkan daripada pelbagai jenis warna dan pattern yang menarik.

Jadi persoalannya, kenapa perlu gunakan disposable diaper?

4 comments:

idah said...

slm..saya sbnr'a baru nk b'knln dgn CD ni..nk tanya,smua CD ada pocket ka?..

ummu humaira on March 31, 2011 at 1:54 PM said...

wa'alaikumsalam,

selamat dtg ke dunia cloth diapers :)
kebanyakan cd yg sy jual semua ada pocket. terdapat juga jenis2 cd yg tidak berposket seperti All In One (AIO), All In Two's (AI2), prefold, fitted.

elanie*Q on May 2, 2011 at 9:34 PM said...

salam kak ummi..akak takde jual yg AIO ngan AI2 tu ye? dh naik juling tgk dlm blog ni..hehe

ummu humaira on May 2, 2011 at 11:33 PM said...

wa'alaikumsalam,

currently belum lagi sbb permintaan kurang atau sikit sgt, inshaAllah akk cuba masukkan later on, nnt rajin2 lah singgah blogshop ni ye. sbb biasenye sekali dh pakai cd ni, mmg akan teruja nak beli lagi :) especially bile rasa puas sgt..itu pengalaman akk sendiri dan customer2 yg bnyk berkongsi ngan akk :)

 

TERMA & SYARAT Pembelian

Semua item yang dijual di Little Precious Garden adalah brand new dan ready stock kecuali dinyatakan sebaliknya.

Pesanan: Untuk pesanan, sila isi borang order form di sebelah atas kanan blog atau nyatakan
Nama Penuh:
Alamat:
No. Tel:
Detail Item:
(jenis item mommies minati, saiz, kuantiti)
dan hantarkan kepada ummu.humaira@yahoo.com

Harga: Semua harga tidak termasuk kos penghantaran kecuali dinyatakan.

Item: Penghantaran akan terus dibuat pada hari bekerja seterusnya setelah pembayaran disahkan serta stok order juga disahkan..

Kami memberi jaminan 100% kepuasan pelanggan bahawa barangan yang di hantar adalah bebas dari sebarang kerosakan semasa penghantaran barangan dibuat. Kami menerima pemulangan barangan dari pelanggan yang dihantar semula kepada kami 3 hari dari tarikh anda menerima barangan dan tertakluk kepada syarat-syarat berikut :

  • Kesilapan penghantaran barangan atau barangan rosak (bukan disebabkan oleh proses penghantaran pos) dan
  • Barangan dipulangkan kepada kami sebagaimana keadaan asal barangan tersebut

Kami akan memulangkan semula wang anda 100% beserta dengan kos menghantar balik (melalui pos) kepada kami jika terbukti kesilapan berpunca dari pihak kami dan memenuhi syarat-syarat diatas. Anda boleh memulangkan barangan tersebut ke alamat kami.

(Barangan yang tidak rosak dan tiada kesilapan semasa penghantaran adalah tidak boleh dipulangkan semula)


All sales are final. Goods sold are not exchangeable or refundable.

Item yang Rosak: Semua item telah diperiksa. Pihak Little Precious Garden tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan item selepas penghantaran dibuat. Thus, lost item is at buyer's risk.

Cloth Diaper, Breastpumps, Children's Wear@ Little Precious Garden Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino

/* widget */